Hrvatska poljoprivreda nakon 2020. – dvodnevna konferencija Ministarstva poljoprivrede

Dvodnevna konferencija Dani poljoprivrede, šumarstva i ribarstva održana je 19. i 20. prosinca u Svetom Martinu na Muri u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke i okupila je gotovo 650 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske.

Teme aktualne u hrvatskoj poljoprivredi okupile su na jednom mjestu više od 650 posjetitelja iz cijele Hrvatske, kao i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića i regionalnog direktora Svjetske banke za održivi razvoj za Europu i Središnju Aziju Stevena Schonbergera te mnoge druge. U sklopu događanja uručeno je 29 novih ugovora iz mjera 4 i 8 ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna te 8 ugovora ukupne vrijednosti 309 milijuna kuna za projekte navodnjavanja pet hrvatskih županija.

Naglasak ovih Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva bila je, uz digitalizaciju poljoprivrede i ribarstva, strateška vizija razvoja hrvatske poljoprivrede te proces izrade sveobuhvatne strategije koja je u tijeku. Program konferencije završio je predstavljanjem Nacrta Strateške vizije razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora RH te panelom pod nazivom „Strategija poljoprivrede i potencijalni učinak na gospodarski razvoj Hrvatske“, na kojem se, između ostalih, sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić i regionalni direktor Svjetske banke za održivi razvoj za Europu i Središnju Aziju Steven Schonberger.

Prvi dan konferencije bio je posvećen digitalizaciji poljoprivrede pa su tako predstavljeni projekti digitalizacije ribarstva, sustav za prijenos znanja i informacija u poljoprivredi „E-Savjetnik“, sustav za nadzor poljoprivrednih površina „Monitoring 2020+“, kao i tehnologija kojima Ministarstvo poljoprivrede uvodi poljoprivrednike u digitalno doba, poput e-poljoprivredne iskaznice, nove usluge koja će uskoro biti dostupna poljoprivrednicima i donijeti im brojne benefite. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Hrvatska poljoprivredna komora obilježili su 10 godina rada, uz predstavljanja „Hrvatsko šumarstvo u svjetlu klimatskih promjena“ te hrvatskog sudjelovanja na poljoprivrednom sajmu „Zeleni tjedan“ u Berlinu.

Više informacija saznajte ovdje