Kuhinja u kojoj će svatko pronaći delikatesu po svom ukusu

Hrvatsku, podijeljenu u četiri okusom karakteristične regije – Istru, Slavoniju, Dalmaciju i središnju Hrvatsku – će na Zelenom tjednu predstaviti pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, uz nacionalni restoran s tradicionalnim jelima.

Hrvatska i Njemačka iz godine u godinu ponovno potvrđuju da su prijateljske zemlje, i to ne samo u diplomatskim i gospodarskim odnosima. Kao zemlja partner ovogodišnjeg Zelenog tjedna, Hrvatska će Berlinu, Njemačkoj i svijetu predstaviti svoju poljoprivredu i prehrambenu industriju, i to na najboljoj europskoj poljoprivrednoj pozornici – Zelenom tjednu.  Hrvatsku, podijeljenu u četiri okusom karakteristične regije – Istru, Slavoniju, Dalmaciju i središnju Hrvatsku – će predstaviti pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji će izložiti brojne hrvatske gastronomske delicije i autohtone zaštićene proizvode, a posjetitelji sajma će imati i jedinstvenu priliku okusiti proizvode Hrvatske u nacionalnom restoranu u Hali 10, gdje će renomirani hrvatski kuhari pripremati prepoznatljiva tradicionalna hrvatska jela.

Hrvatsku poljoprivredu odlikuje obilje resursa i potencijala za poljoprivrednu proizvodnju i preradu, a uspješan uzgoj velikog broja poljoprivrednih kultura rezultat je raznolikih prirodnih uvjeta na zemljopisno malom području, kao i različitih kulturnih utjecaja kojima je bilo izloženo kroz povijest. Raznolike poljoprivredne kulture i raznoliki prirodni uvjeti – raznolika hrana. U Hrvatskoj je moguće pronaći velik broj autohtonih poslastica, od kulena i pršuta preko ribe i vrhunskog maslinovog ulja do tartufa i dingača. Posjetitelji Zelenog tjedna imat će priliku isprobati sve hrvatske delikatese, sudjelovati u brojnim nagradnim igrama i osvojiti ukusne nagrade, svježe stigle iz Hrvatske.

Predstavljanje Istre i Kvarnera te Slavonije i Hrvatskog Podunavlja

Hrvatska vina, maslinova ulja, riba, ljutkasti suhomesnati proizvod kulen, dragocjena gljiva specifičnog okusa tartuf samo su neke od hrvatskih poslastica kojima će svi zainteresirani moći razveseliti svoje nepce. Brojne činjenice o hrvatskoj proizvodnji ića i pića upravo su poziv na kušanje i garancija zadovoljstva, pa tako prema prirodnim uvjetima za uzgoj vinove loze se razlikuju četiri vinogradarske regije i čak 12 podregija, a kvalitetna i vrhunska vina čine oko 70 % ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj. Nadaleko priznata kvaliteta maslinovih ulja s hrvatskih prostora poznata je još od rimskog doba, a danas priznanja dobivaju u vidu zaštićenih oznaka izvornosti registriranih na razini Europske unije koje ima pet hrvatskih maslinovih ulja, unatoč skromnoj proizvodnji. Kulen – nagrađivana hrvatska tradicionalna mesna delicija poznata širom svijeta – je priča sam za sebe, nacionalno kulinarsko blago kojemu se treba posvetiti posebna pažnja.

Dalmacija i središnja Hrvatska na berlinskom Sajmu

Hrvatska je u svjetskim razmjerima poznata po čak nekoliko delicija, od kojih je svakako potrebno istaknuti pršut, sir i mandarine. Svaki pršut je prepoznatljiva poslastica – ukusno dimljeno svinjsko meso, no Dalmatinski pršut odlikuje karakteristična aroma i miris te punoća okusa. Preporuka za ljubitelje sira je Paški sir, ponos hrvatske gastronomije u EU okvirima. Naime, riječ je o 24. hrvatskom proizvodu čiji je naziv nedavno registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. „Neretvanske mandarine“ su još jedan od hrvatskih proizvoda u Registru zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP), a dolina Neretve je područje koje proizvede do 60 tona voća vrhunske kvalitete svake godine.

Velik broj prepoznatljivih, izvornih i zaštićenih proizvoda garancija su da Hrvatska štiti i njeguje kvalitetu svojih proizvoda, a uz Dalmatinski pršut, Paški sir i Neretvanske mandarine to su još i Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol i Zagorski mlinci.

Zeleni tjedan 2020. prilika je za sve sladokusce da upoznaje specifične hrvatske okuse u hrvatskoj nacionalnoj kuhinji u Berlinu, sljubljene od strane hrvatskih kuhara na tradicionalan hrvatski način. Tako će posjetitelji svakoga dana Sajma moći uživati u fužima s tartufima, janjećim kotletima, rižotu s plodovima mora, ribi, pašticadi, purici s mlincima, štruklima i mnogim drugim delicijama iz zemlje koju odlikuje bogatstvo pejzaža, poljoprivrednih kultura i okusa.